secundair logo knw 1

In H2O nummer 10 van november 2022 staat op blz 25 onder ‘hoogstandje‘ een aardige bijdrage over gebruik van effluent, meer specifiek in akkerbouw voor de teelt van gewassen als aardappel en uien, maar ook in de fruitteelt voor groei van peren.

Johan Raap 180 vk kleur Johan RaapHelaas maakt dit artikel geen onderscheid tussen rioolwater effluent of bedrijfswater effluent. Deze nuancering is heel belangrijk, en bij bedrijfswater effluent nog veel meer.

Inderdaad haalden boeren in de droge zomer van dit jaar in Zeeland effluentwater op, maar dat was - zover ik weet - bedrijfswater effluent na zuivering bij een groentenverwerker Coroos te Kapelle.

Ik hoop dat iedereen zich kan voorstellen dat dit water naar landbouw toch fors minder verdacht is dan rioolwater effluent. Het lijkt mij wezenlijk deze nuancering in het vervolg goed te maken.

Johan Raap, lid algemeen bestuur Waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.