EnviroChemie bouwt op het fabrieksterrein van Chemours in Dordrecht een afvalwaterzuivering. De installatie vervangt de tijdelijke zuivering die het chemiebedrijf heeft geplaatst om het afvalwater dat vrijkomt bij de productie van fluorpolymeren en -elastomeren te zuiveren.
De zuivering van Chemours ligt onder een vergrootglas door vervuiling van het oppervlaktewater met stoffen die vrijkomen bij de GenX-techniek die het chemiebedrijf toepast. De verontreiniging leidde tot een reeks incidenten en geschillen, onder meer met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de provincie die de lozingsvergunning aanscherpte.
De GenX-stoffen zijn aangemerkt als ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Door deze ZZS-status moet het bedrijf voorkomen dat deze stoffen worden uitgestoot en als dat niet haalbaar is moet het de emissie zoveel mogelijk beperken. De tijdelijke installatie heeft de lozing van fluororganische stoffen van de GenX-technologie naar de rioolwaterzuivering van het Waterschap Hollandsche Delta teruggebracht met meer dan 99,9 procent, stelt het chemiebedrijf.
EnviroChemie vervangt deze installatie nu door een chemisch-fysische zuiveringsinstallatie met grotere capaciteit. De installatie zal gemiddeld 60 m3 (60.000 liter) per uur aan afvalwater zuiveren gedurende 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, met een maximale capaciteit van 120 m3 per uur, meldt de producent van installaties voor industriële water- en afvalwaterbehandeling.
Het is de bedoeling dat de zuivering medio 2022 in bedrijf is. Tijdens de vervanging blijft de tijdelijke installatie haar werk doen.