secundair logo knw 1

De NEN 6600 norm die beschrijft hoe watermonsters moeten worden genomen, is herzien. Het gaat om de NEN 6600-1 die betrekking heeft op monsters van afvalwater en de NEN 6600-2 voor oppervlaktewater. De vernieuwde normen komen in de plaats van de vorige versies, die in 2009 van kracht werden.

De wijzigingen betreffen verschillende aspecten, die vooral betrekking hebben op de aansluiting van de normen op de praktijk. Daarnaast zijn er wijzigingen, die leiden tot een meer constante kwaliteit van de monsters.

Wat de NEN 6600-1 betreft houdt dit onder meer in dat het minimale volume van een deelmonster bij vacuümmonsterneming nu op 50 ml bepaald is. Daarnaast schrijft de norm nu voor dat monsters bij voorkeur worden genomen met toestel voor vacuümmonsterneming of een in-line plunjer. Een ander voorbeeld is dat de eisen voor precisie en juistheid voor een representatieve monsterneming zijn geüniformeerd.

Aan de NEN 6600-2 is onder andere de normering toegevoegd voor bemonstering met behulp van een pomp. Verder is de bemonstering voor vluchtige verbindingen, die kunnen voorkomen in afvalwater, herzien. Zo wordt geen dubbele monsterfles voor monsterneming voor de vluchtige verbindingen meer voorgeschreven.

Voor beide deelnormen geldt verder dat zij zijn aangepast aan andere normen, waaronder internationale normen, zoals de ISO 5667‐4:2016. Deze heeft betrekking op de bemonsteringslocatie en de omstandigheden waaronder monsters worden genomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.