Dankzij een nieuwe meter heeft Waterschap Vallei & Veluwe bij de slibontwatering vorig jaar 153.700 euro aan polymeer (polyelektrolyt) bespaard ten opzichte van 2017.
Het gaat om een zogeheten Streaming Current Meter (SCM), die is geleverd door Qsenz (zie foto). Deze meter is in 2016 geïntroduceerd en is de afgelopen jaren getest bij diverse bedrijven waaronder het waterschap.
De SCM meet continu de ionische en colloïdale lading in het water, waardoor op elk moment duidelijk is of de dosering van coagulant voldoende is. "Een groot voordeel van de meter is dat deze niet gevoelig is voor schuim", zegt Daan Scholtens, zuiveringstechnicus van Waterschap Vallei & Veluwe.
"Daardoor geeft de meting een zeer betrouwbaar beeld van de dosering van het polymeer. De oude meetmethode meet de concentratie van droge stof. Deze methode is wel gevoelig voor schuimvorming. Daardoor is deze meting niet zo nauwkeurig en moesten we te veel polymeer toevoegen om zeker te zijn dat we het gewenste resultaat haalden."
Dankzij de SCM gebruikt het waterschap op de rwzi in Amersfoort nu per ton droge stof 25 procent minder polymeer, hetgeen vorig jaar neerkwam op een besparing van 37.000 kg.
De droge stof meter wordt momenteel nog gebruikt, omdat de SCM nog niet helemaal precies is ingeregeld. Het doel is om de droge stof meter buiten gebruik te stellen. "Of dat ook lukt, weten we nog niet zeker. Er zijn aanpassingen aan de software van de slibcentrifuge voor nodig. Dit is wel haalbaar, maar we zijn er nog niet helemaal zeker van of deze installatie desondanks goed kan functioneren met alleen de SCM."
De SCM is niet alleen toepasbaar bij communale of industriële afvalwaterzuivering. Het is ook mogelijk om de meter te gebruiken bij de productie van drinkwater, in de papierindustrie en bij andere processen waarbij coagulatie voorkomt.