VanderSat en Kisters zijn begonnen met het beschikbaar stellen van nauwkeurige gegevens van satellieten over vocht in de bodem. Ze kunnen onder meer worden gebruikt om de ontwikkeling van de grondwaterstand te voorspellen.
De data worden met behulp van radarapparatuur in satellieten verzameld met een resolutie van 100 bij 100 meter. Dankzij het gebruik van radar zijn metingen mogelijk ongeacht de aanwezigheid van vegetatie en wolken.
Het Nederlandse bedrijf VanderSat verzamelt deze gegevens wereldwijd al langer met behulp van aardobservatiesatellieten. De gegevens worden gebruikt ten behoeve van onder andere watermanagement, milieubeheer en de landbouw. De Duitse partner Kisters is gespecialiseerd in software voor de analyse, visualisatie en voorspellingen op het gebied van waterbeheer.
Door de krachten te bundelen kunnen beide bedrijven gegevens leveren ten behoeve van de bescherming en optimalisatie van gewassen, het detecteren van de hoeveelheid water in de bodem ten behoeve van irrigatie en voorspellingen over ontwikkelingen van de grondwaterstand. Naast gegevens over de actuele hoeveelheid water in de bodem leveren zij ook informatie over de ontwikkeling hiervan in de nabije toekomst.
Het gebruik van satellieten voor de metingen is volgens VanderSat en Kisters kosteneffectiever dan wanneer deze gegevens worden verzameld door vliegtuigen of sensoren op de grond.
De gegevens worden opgeslagen en bewerkt in het datacentrum van Kisters in Aken en worden door het bedrijf op basis van software as a service door middel van een abonnement beschikbaar gesteld. Het doel is om in 2020 gegevens te kunnen leveren over gebieden met een totale oppervlakte van tien miljoen vierkante kilometer.