De Limburgse gemeente Maasgouw heeft de primeur voor de toepassing van Rockflow als regenriool en waterberging onder verschillende straten. Rockflow is een materiaal van steenwol, dat wordt geproduceerd door Rockwool.
Maasgouw had al ervaring met Rockflow onder speeltuinen en parkeerplaatsen. Op grond van de goede ervaringen hiermee besloot de gemeente om Rockflow toe te passen als regenriool onder bijna drie kilometer straat. Er wordt 2.500 m3 van het materiaal aangebracht. Eind dit jaar moet het project gereed zijn. Het is goed denkbaar dat later ook in andere straten in de gemeente het regenwaterriool vervangen wordt door Rockflow.
Hemelwater van daken en straten wordt via regenpijpen en goten afgevoerd naar ondergrondse waterbergingen. De steenwol elementen nemen het water op en geven gedoseerd af aan de bodem. Rockflow zorgt dat hemelwater niet meer in het vuilwaterriool terecht komt en voorkomt daarmee wateroverlast bij extreme regenval.
De opname van hemelwater geschiedt relatief snel doordat de steenwol zeer open is. Door deze eigenschap kan steenwol bovendien ongeveer tweemaal zoveel water opnemen als soortgelijke oplossingen zoals lava en grind of krattensystemen. Hierdoor is er minder materiaal nodig en hoeft er minder grond uitgegraven te worden bij dezelfde opslagcapaciteit. Dankzij de geringe poriegrootte van de steenwol (minder dan 40 μm) kunnen zandkorrels uit de bodem er niet binnendringen.
De waterafgifte vindt binnen maximaal 24 uur plaats. Dat is afhankelijk van de natheid van de bodem. Bij een relatief droge bodem kan het in 4 tot 5 uur. In geval van volledige verzadiging van de bodem is infiltratie niet meer mogelijk en wordt het water op vier punten geloosd op de Maas.
Het stelsel is ontworpen door Ducot Engineering & Advies en geleverd door Lapinus; een dochteronderneming van Rockwool.