Het is met een duurzame en energiezuinige technologie mogelijk om van brak water en zeewater binnen een half uur drinkwater te maken. Met behulp van ‘metal-organic frameworks’ en zonlicht worden zoutdeeltjes uit het water gehaald.
Het nieuwe procedé voor de behandeling van zout water is ontwikkeld door een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van de Monash University in Australië. Volgens de onderzoekers zijn hieraan duidelijke voordelen verbonden ten opzichte van huidige ontziltingstechnieken als omgekeerde osmose. De innovatieve technologie verbruikt relatief weinig energie en er zijn geen chemicaliën nodig. Ook zijn de kosten laag.
Op adsorptie gebaseerd
Het gaat om een op adsorptie gebaseerd proces. Er wordt gebruikgemaakt van lichtgevoelige ‘metal-organic frameworks’ (MOFs), die moleculair zeven. Deze roostervormige kristallen zijn zo poreus dat de oppervlakte van een voetbalveld past in een theelepel. Zij zijn erg geschikt om zoutdeeltjes uit water op te zuigen.
De onderzoekers creëerde een speciaal MOF met ‘poly (spiropyran acrylate)’ (PSP): PSP-MIL-53. Hiermee lukt het om onder donkere omstandigheden binnen dertig minuten zouten en andere verontreinigingen uit het water te halen. Het resultaat is een goede drinkwaterkwaliteit.
De geadsorbeerde zouten worden uit het MOF verwijderd door middel van blootstelling aan zonlicht. Na vier minuten kan het MOF dan opnieuw worden gebruikt. Tijdens het onderzoek bleek het op deze manier mogelijk om dagelijks 139,5 liter drinkwater per kilo van MOF te produceren, waarbij het zoute water afkomstig was uit een rivier, meer of aquifer.
Nieuwe weg
Volgens professor Huanting Wang van de Monash University kan met behulp van de vinding in de toekomst wereldwijd miljoenen mensen van drinkwater worden voorzien. Hij heeft het over een ‘opwindende nieuwe weg’ en wijst erop dat zonlicht de grootste en duurzaamste energiebron op aarde is. “Onze ontwikkeling van een nieuw op adsorptie gebaseerd ontziltingsproces met gebruik van zonlicht voor regeneratie is een energie-efficiënte en duurzame oplossing van ontzilting.”
MEER INFORMATIE
Artikel in Nature Sustainability (betaald)