De waterbedrijven Acquaint, Jotem water solutions, Aquamar Disinfection Product, JustNimbus, Tilesystems, Tibach én Rolopac staan in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel (KVK). De lijst wordt jaarlijks samengesteld met de bedoeling om te laten zien ‘waartoe het midden- en kleinbedrijf in staat is’.
Er waren bijna 350 inzendingen. Panels van innovatie-experts maakten de selectie voor de notering in de jaarlijkse Innovatie Top 100. De winnaar van de 17e editie wordt 30 november bekend gemaakt.
Uit onderzoek onder de Top 100-bedrijven blijkt volgens de KvK dat innovatie voor groei zorgt. “Driekwart van de ondernemers geeft aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet (bij 72 procent van de bedrijven) is gestegen. De winst en productiviteit neemt toe bij 57 procent.” Bij iets meer dan de helft is het aantal medewerkers toegenomen en de export gestegen, aldus KvK.
Onder de Top 100-bedrijven zijn 25 startups. Na de gezondheidssector (14 bedrijven) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (13) en de creatieve industrie (ook 13). De lijst telt 9 mkb-bedrijven uit de categorie water en energie.
Acquaint staat in de lijst met de innovatie Aquabrella, een inspectie tool die drinkwaterbedrijven in staat stelt om inzicht te krijgen in de conditie van hun leidingen. De Aquabrella lijkt op een paraplu. In de leiding klapt de paraplu uit om zo met de stroming van het water mee te varen naar het eindpunt. Onderweg verzamelt de Aquabrella data. De tool meet onder andere de wanddikte, verzakkingen en deformaties, en brengt de ligging van de leiding in beeld. Met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden bepaalt het systeem de conditie van de leiding.
Aquamar ontwikkelde de Pro-Vida nanobubbel generator voor de glastuinbouw. De generator wekt minuscule luchtbelletjes (nanobubbels) op die ervoor zorgen dat zuurstof niet uit het water verdwijnt en meststoffen beter door de planten kunnen worden opgenomen. Als planten voldoende zuurstof krijgen, genereren ze meer opbrengsten, schetst Aquamar. Bovendien blijven de planten gezonder, wat betekent dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.
Jotem water solutions staat in de lijst met de decentrale afvalwaterzuiveringsunit BluElephant. Het hart van de zuivering is een membraanfilter dat, aldus Jotem, aanzienlijk minder energie verbruikt, robuust is en die makkelijk modulair ingezet kan worden. Door de compacte vorm is de unit op meerdere plekken inzetbaar. Op termijn is de installatie een alternatief voor grote, dure installaties, maar is ook interessant voor gebruik in afgelegen gebieden voor kleine gemeenschappen die niet aangesloten zijn op riool.
JustNimbus heeft een opvang- en beheersysteem voor regenwater ontwikkeld dat geplaatst kan worden in de kruipruimte van een woning (waterzak). De inhoud van de waterzak is voldoende voor het besproeien van de tuin, het wassen én het doorspoelen van het toilet, aldus de producent. Het opgevangen water wordt via een installatie aangesloten op de wasmachine, het toilet en op elke andere gewenste kraan in huis.
Tibach heeft een nieuwe, milieuvriendelijke en gepatenteerde methode ontwikkeld die de Japanse Duizendknoop doodt door middel van bevriezing. De invasieve plant stelt ook waterschappen voor veel problemen. Midden in de plant worden gaten in de grond geboord. Hierin worden vrieslansen geplaatst, waardoor een koelvloeistof circuleert met een temperatuur van -35ºC. Hierdoor wordt de bodem rond de vrieslans bevroren. Doordat ook de takken van de plant worden behandeld, vindt er door transport geen nieuwe verspreiding meer plaats. De hele plant verschimmelt en rot ter plekke weg op en in de bodem, claimt de producent.
Tilesystems staat in de lijst met ZOAK, de klimaatbestendige, waterdoorlatende bestrating, gemaakt uit keramisch afval. De tegels en klinkers van Tilesystems absorberen regenwater, waarna het water in het onderliggende buffersysteem terecht komt en aan de ondergrond wordt afgegeven. Naast opvang van regenwater zorgen de stenen ook voor verkoeling. Op een hete dag is ZOAK 10 tot 15 graden koeler dan andere soorten verharding, aldus de producent.
Rolapac is met de drijflaagverwijderaar een van de 100 genomineerde innovaties. De installatie zorgt ervoor dat afvalwater niet langer alleen via de laaggeplaatste zuigmonden wordt weggezogen, maar tevens via een extra opening aan de bovenzijde van de ontvangstkelder. Het vuil dat niet meer in de kelder achterblijft, pompt het systeem direct naar afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi). Schoonmaak van het rioolgemaal kan na plaatsing van de drijflaagverwijderaar flink worden gereduceerd. De eerste installatie is geinstalleerd in de kelder van rioolgemaal Scheveningen met als resultaat dat de vervuiling met 90 procent is afgenomen.
CORRECTIE
In de opsomming was de drijflaagverwijderaar van Rolapac niet vermeld. Dit is aangepast.