De verwerkers van zuiveringsslib HVC en SNB gaan fosfaat leveren aan kunstmestproducent ICL.
HVC en SNB verbranden slib dat afkomstig is van rwzi's. Het restproduct hiervan is vliegas, dat onder andere fosfaat bevat. ICL is als een van de belangrijke Europese producenten van kunstmest een grootverbruiker van fosfaaterts. Doordat dit langzaam opraakt, is ICL op zoek naar alternatieve bronnen van fosfaat. Vliegas is zo'n bron.
De overeenkomst tussen de slibverbranders en de kunstmestfabrikant behelst in eerste instantie de levering van 10.000 ton vliegas over een periode van twee jaar. Het gaat om 20 procent van de totale jaarlijkse productie van vliegas in Nederland. De 10.000 ton bevat ongeveer 2.300 ton fosfaat , hetgeen overeenkomt met 1 procent van de Nederlandse behoefte per jaar.
Circulaire stap
Jeroen Haan, voorzitter van de groep waterschappen die aandeelhouder zijn van HVC, is tevreden met de overeenkomst met ICL. "We zetten zo een circulaire stap door de fosfaatrijke vliegassen feitelijk te upcyclen naar een grondstof voor kunstmest." Op dit moment is er gaan ander nuttig gebruik van vliegas dat afkomstig is van rioolslib.
ICL gaat de vliegas in de kunstmestfabriek in de Amsterdamse haven verwerken. Anthony Zanelli, vice-president Phosphate Operation Europe van ICL is daar blij mee. "‘Fosfaat is een meststof die je op geen enkele manier door een andere stof kunt vervangen. Daarom moeten we vroeger of later de keten gaan sluiten." ICL maakt in Amsterdam jaarlijks 550.000 tot 600.000 ton kunstmest op basis van fosfaat en kalium.