De ministerraad heeft het wetsvoorstel digitale besluitvorming naar de Raad van State gestuurd. Dit wetsvoorstel geeft de algemene besturen van waterschappen tijdelijk de mogelijkheid om digitaal besluiten te nemen. De wet wordt via een spoedprocedure behandeld, waardoor invoering rond half april mogelijk zou zijn.
De Unie van Waterschappen had, samen met de verenigingen van provincies (IPO) en gemeenten (VNG) aangedrongen op wetgeving die het mogelijk maakt om digitaal te beslissen. In een brandbrief deed de Unie een klemmend beroep op minister Knops (Binnenlandse Zaken) om snel digitale besluitvorming door algemene besturen mogelijk te maken.
Spoedprocedure
De wet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna zijn de Tweede Kamer en de Eerste Kamer aan de beurt. “Deze wet heeft alleen zin als hij met gezwinde spoed wordt aangenomen,” zegt Herman Havekes, strategisch adviseur bij de Unie van Waterschappen. “De wet is niet controversieel. Ik begreep dat de Eerste Kamer er op 7 april over zou kunnen en willen stemmen. Dan is invoering half april dus geen onrealistisch scenario en te hopen voor iedereen die het decentraal bestuur een warm hart toedraagt.”
Openbare vergaderingen online
Tot de wet wordt aangenomen mogen de Algemeen Besturen van waterschappen wel digitaal overleggen, maar niet digitaal besluiten. Nu die de besturen door de coronacrisis niet bij elkaar kunnen komen, is digitale besluitvorming een manier om toch knopen door te hakken over bijvoorbeeld de begroting, het aanvragen van kredieten en het al dan niet doorgaan van grote projecten. Omdat vergaderingen van de Algemene Besturen van waterschappen openbaar zijn, zal het publiek ze via een livestream kunnen volgen.
MEER INFORMATIE
Brandbrief waterschappen aan minister Knops (BZK): maak digitale besluitvorming mogelijk
Liveblog coronavirus door UvW
Watersector in tijden van Corona
RIONED: riolering en waterzuivering cruciale processen
-advertentie-