secundair logo knw 1

In de strijd tegen het coronavirus Sars-Cov-2 roept de Europese Commissie alle lidstaten op hun rioolwater voortaan op virussen te testen. Analyse van afvalwater moet systematisch worden geïntegreerd in nationale teststrategieën om het virus op te sporen, aldus de Commissie. 

Virginijus Sinkevicius 180 vk Virginijus SinkeviciusDat zei Virginijus Sinkevicius, commissaris voor milieu, zondag tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. "Het is van cruciaal belang dat de EU-landen zo snel mogelijk doeltreffende systemen opzetten om het afvalwater te monitoren en ervoor zorgen dat de relevante gegevens onmiddellijk ter beschikking worden gesteld van de gezondheidsautoriteiten", zei hij.

Alle beschikbare middelen moeten worden ingezet om het virus en zijn mutanten op te sporen, aldus Sinkevicius: "Het monitoren van afvalwater kan een kosteneffectieve, snelle en betrouwbare bron van informatie zijn over de verspreiding van het virus en zijn varianten onder de bevolking."

In de visie van de Europese Commissie moet binnen enkele maanden een systeem voor de controle van afvalwater kunnen worden opgezet. Steden en gemeenten zouden twee monsters per week moeten nemen, aldus Sinkevicius. "Deze monsters moeten regelmatig worden geanalyseerd, bij voorkeur twee keer per maand", aldus de EU-commissaris uit Litouwen.

Nederland
In verschillende lidstaten wordt het rioolwater al onderzocht op aanwezigheid van RNA-deeltjes van het virus. Nederland is daar vorig jaar aan het begin van de pandemie mee begonnen. In hoog tempo werd het rioolwateronderzoek uitgebreid naar alle 314 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland. 

Bij driekwart van de rwzi’s worden nu twee of meer monsters per week genomen, aldus de Unie van Waterschappen. De frequentie wordt verder opgevoerd naar een dagelijkse monsterafname bij elke rioolwaterzuivering. Een controle met minder frequente metingen, waar de Europese Commissie nu op inzet, wordt niet accuraat genoeg geacht als het gaat om vroegtijdige waarschuwing. Hoe intensiever de deeltjes worden gemonitord, hoe beter. De verwachting is dat dagelijkse meting op de Nederlandse rwzi's tegen het eind van het jaar logistiek mogelijk is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de waterschappen sloten vorig maand de deal om het onderzoek naar sporen van het coronavirus in het rioolwater de komende vijf jaar voort te zetten. Ook gaan ze de mogelijkheid verkennen om onder andere medicijn- en drugsresten, microplastics en bestrijdingsmiddelen te meten. Dan kan het rioolwater dienen als een soort graadmeter voor de gezondheid van de bevolking.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Onderzoek naar coronavirus in rioolwater gaat nog jaren door
H2O Actueel: Waterschappen gaan rioolwater dagelijks meten voor coronadashboard

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.