secundair logo knw 1

Van de vijf nominaties voor De Vernufteling zijn er dit jaar maar liefst drie watergerelateerd. Dat zijn het kunststof Prolock Filterscherm van ABT, dat juist deze week voor het eerst geplaatst werd in de Lekdijk, de Aurea-zuiveringstechnologie van Royal Haskoning/DHV en Kade 2.020 van Sweco, een prefab-muur voor kadevernieuwing van de Amsterdamse grachten.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve ingenieursproject. Zij willen daarmee het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven.

Voor De Vernufteling 2024 werden twaalf projecten ingezonden. Daarvan zijn er vijf genomineerd voor de juryprijs, die op donderdag 6 juni wordt uitgereikt in Den Haag. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs, waarvoor nog tot en met morgen kan worden gestemd via de website.


H2O etalage no.5 mei 24

H2O mei 2024


Klimaatdaptatie
Om in aanmerking te komen voor de ingenieursprijs moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn en een duidelijke maatschappelijke relevantie hebben. De jury, die bestaat uit voorzitter Machteld de Kroon, Kim Dieleman, Pancras Dijk, Willemien Bosch en William van Niekerk, zegt onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen.

"Veel projecten besteedden dit jaar naast technisch vernuft ook aandacht aan de samenwerking met andere partijen en aan praktische toepasbaarheid. Ook de maatschappelijke relevantie van de innovaties heeft meegewogen. Thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en digitalisering zag de jury bij verschillende inzendingen terug."

Uiteindelijk kozen de deskundigen voor vijf 'mooie toppers'. Naast Royal Haskoning/DHV, Sweco en ABT zijn dat Iv & Seaqualize met het hijssysteem voor windturbines Heave Chief 1100 en LPB l Sight met een digitaal bouwinformatiemodel (Bouwfysisch Informatie Management).

Eerdere winnaars
Vorig jaar sleepte Antea Groep zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht met het recyclingproject Closing the Loop, 2 jaar geleden won Royal Haskoning/DHV de juryprijs met de kleinschalige Nereda-installatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.