secundair logo knw 1

Van de vijf nominaties voor De Vernufteling zijn er dit jaar maar liefst drie watergerelateerd. Dat zijn het kunststof Prolock Filterscherm van ABT, dat juist deze week voor het eerst geplaatst werd in de Lekdijk, de Aurea-zuiveringstechnologie van Royal Haskoning/DHV en Kade 2.020 van Sweco, een prefab-muur voor kadevernieuwing van de Amsterdamse grachten.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve ingenieursproject. Zij willen daarmee het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven.

Voor De Vernufteling 2024 werden twaalf projecten ingezonden. Daarvan zijn er vijf genomineerd voor de juryprijs, die op donderdag 6 juni wordt uitgereikt in Den Haag. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs, waarvoor nog tot en met morgen kan worden gestemd via de website.


H2O etalage no.5 mei 24

H2O mei 2024


Klimaatdaptatie
Om in aanmerking te komen voor de ingenieursprijs moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn en een duidelijke maatschappelijke relevantie hebben. De jury, die bestaat uit voorzitter Machteld de Kroon, Kim Dieleman, Pancras Dijk, Willemien Bosch en William van Niekerk, zegt onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen.

"Veel projecten besteedden dit jaar naast technisch vernuft ook aandacht aan de samenwerking met andere partijen en aan praktische toepasbaarheid. Ook de maatschappelijke relevantie van de innovaties heeft meegewogen. Thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en digitalisering zag de jury bij verschillende inzendingen terug."

Uiteindelijk kozen de deskundigen voor vijf 'mooie toppers'. Naast Royal Haskoning/DHV, Sweco en ABT zijn dat Iv & Seaqualize met het hijssysteem voor windturbines Heave Chief 1100 en LPB l Sight met een digitaal bouwinformatiemodel (Bouwfysisch Informatie Management).

Eerdere winnaars
Vorig jaar sleepte Antea Groep zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht met het recyclingproject Closing the Loop, 2 jaar geleden won Royal Haskoning/DHV de juryprijs met de kleinschalige Nereda-installatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦