secundair logo knw 1

In Itteren (gemeente Maastricht) is erg veel afval opgeruimd I foto: Claudia van Lin / Maas Cleanup

Zo’n 2.500 vrijwilligers hebben een grote hoeveelheid afval opgeruimd dat na de overstromingen in juli was achtergebleven op de oevers van de Maas. Het initiatief voor de snelle schoonmaakactie ging uit van het samenwerkingsverband Maas Cleanup van Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Rond de honderdvijftig containers met afval leverde de actie op die afgelopen zaterdag (14 augustus) is gehouden. “Het aantal afvalzakken per opruimlocatie is bizar”, zegt Noï Boesten, projectleider bij IVN Natuureducatie en verantwoordelijk voor de opruimacties van Maas Cleanup. “Gemiddeld zijn er 80 zakken gevuld tegen normaal 32.”

Noï BoestenNoï Boesten

Maas Cleanup had al een schoonmaakactie gepland tijdens World Cleanup Day op 18 september, maar zo lang kon volgens Boesten niet worden gewacht. “Het afval moest vlug worden verwijderd vanwege de groei van de vegetatie. Ook dreigde afval weer in het water terecht te komen.” De actie op 18 september gaat overigens gewoon door. “Er was zo veel afval dat er toch nog heel wat is blijven liggen.”

Groot deel van Limburgse oevers schoongemaakt
De rotzooi is door ongeveer 2.500 mensen verzameld. Dat gebeurde op 88 locaties in heel Limburg. “Daarmee is een groot deel van de oevers van de Maas en enkele zijrivieren schoongemaakt.” Maas Cleanup organiseerde zaterdag ongeveer veertig lokale acties, Natuurmonumenten en particulieren de rest. Ook buiten Limburg is op enkele plekken afval verwijderd, zoals in Rotterdam en Waalwijk.

In Zuid-Limburg was de situatie het ergst en ook in Midden-Limburg lag behoorlijk veel afval, vertelt Boesten. “In normale omstandigheden zijn bijvoorbeeld Eijsden, Itteren en Stevensweert al hotspots, maar nu was het extreem. Alleen in Noord-Limburg viel het relatief mee.”

Tachtig procent van het opgeruimde afval is van plastic. Maar er zijn ook koelkasten, kliko’s, campers en caravans gevonden, die zijn meegesleurd bij de zware overstromingen van half juli. “Zoiets zien we normaal echt niet. De terreinbeheerder of Rijkswaterstaat haalt zulk afval weg.”

Afval doorgelaten vanuit Wallonië
Veel van het afval in Limburg had voorkomen kunnen worden, vinden Maas Cleanup en het landelijke initiatief Schone Rivieren. Bij een stuw in de Belgische grensplaats Lixhe hoopt afval zich op, maar dat wordt ter plekke bijna niet uit het water gehaald. “Momenteel drijft hier een plastic eiland van tweehonderd bij honderd meter”, zegt Boesten. “De Waalse overheid kan dit afval gemakkelijk eruit vissen, maar we zijn bang dat het wordt doorgelaten zoals doorgaans gebeurt en zich gaat verspreiden over de Nederlandse oevers.”

Het lijkt de Waalse overheid niet te interesseren, vervolgt Boesten. “Dat baart ons zorgen. Het is ondoorzichtig wat er in Wallonië gebeurt en het lukt ons al jaren niet om een structurele samenwerking aan te gaan. Wij roepen regionale Nederlandse en Waalse overheidsorganisaties en Rijkswaterstaat nu dringend op om gezamenlijk actie te ondernemen.”

Maas Cleanup initiatief van ondernemers
Wat is Maas Cleanup eigenlijk? Boesten schetst de voorgeschiedenis. Het begon met het project Schone Maas Limburg. Dit leidde in 2017 tot het initiatief Schone Rivieren van IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. “Diverse Limburgse bedrijven gaven echter aan dat ze zich ook wilden inzetten voor minder afval langs de Maas. Zij hebben daarom anderhalf jaar geleden het netwerk Maas Cleanup opgericht. Dat heeft zich in een moordend tempo ontwikkeld tot een grote organisatie.”

Hieraan doen nu zo’n veertig Limburgse ondernemingen, diverse maatschappelijke organisaties en veel vrijwilligers mee. “Onder meer ict- en communicatiebureaus en een advocatenkantoor zijn van de partij. De bedrijven zetten zich niet alleen onbezoldigd in maar financieren Maas Cleanup ook. Door de slagkracht van het bedrijfsleven kunnen we vrijwilligers heel goed faciliteren bij opruimacties.”

Petitie voor meer rechten voor de Maas
Maas Cleanup maakt zich ook sterk voor de aanpak van het afvalprobleem aan de bron. Boesten wijst op de petitie Maas in de Wet, waarvoor net een campagne is gestart. “Wij willen van de Maas een rechtspersoon maken, om zo de rivier beter te kunnen beschermen. Daarom roepen we iedereen op een handtekening te zetten. Na 18 september bieden we de petitie aan bij de Tweede Kamer.”


MEER INFORMATIE
Website van Maas Cleanup
Oproep i.v.m. drijvend afval bij stuw Lixhe
Informatie over World Cleanup Day (18-9)
H2O Actueel: actieplan water in Limburg
H2O Actueel: onderzoek Schone Rivieren
H2O Actueel: rivierafval vooral van plastic

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.