secundair logo knw 1

De Westdijk | Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

De eerste stappen om de Thermisch Gereinigde Grond (TGG) in de steunberm van de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg af te graven en te vervangen zijn genomen. Waterschap Vallei en Veluwe presenteerde het Plan van Aanpak en kreeg daarvoor de steun van de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Het waterschap gaat nu de aanbestedingsprocedure starten.

Patrick Gaynor 180 vk Patrick GaynorAl in 2017 werden de eerste verontreinigingen in de dijk vastgesteld. Het waterschap nam toen ook al het besluit om de volledige steunberm af te graven en te vervangen. De gemeente Bunschoten wilde in eerste instantie dat de dijk in november 2019 zou zijn afgegraven en verlengde die termijn later met een jaar. “Wij zien dit als een maatschappelijk probleem, waarvoor wij aan de lat staan”, zegt Patrick Gaynor, heemraad van Vallei en Veluwe. “We gaan er dan ook voor zorgen dat het wordt opgelost, maar dat kost wel wat tijd.”

Geen grond maar afval
Gaynor is tevreden dat het Plan van Aanpak, een noodzakelijke stap om de TGG te kunnen vervangen, op tijd is aangeleverd en constructief is besproken met de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. “Het waterschap heeft toentertijd al aangegeven de steunberm af te willen graven. De afgelopen maanden zijn veel onderzoeken gedaan om er precies achter te komen wat er nu in de grond zit. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het geen grond betreft, maar afval. Die resultaten waren nodig om tot de volgende stap te komen: het Plan van Aanpak met onze uitleg over de manier waarop we de TGG willen verwijderen en vervangen.”

Aanbesteding
Nu het Plan van Aanpak is opgeleverd, kan de aanbestedingsprocedure van start gaan om een aannemer te vinden die het werk kan uitvoeren en de TGG op een verantwoorde wijze kan afvoeren. Gaynor: “We werken aan de vergunningen die daarvoor nodig zijn. Dit soort trajecten kennen een heel aantal stappen die in de juiste volgorde moeten worden gezet. We kunnen nu eenmaal niet zo maar zelf de spade in de hand nemen. De werkzaamheden starten dan ook niet op 1 april, zoals eerder het voornemen was. Als de aanbestedingsprocedure is afgerond, weten we wanneer we met de uitvoering kunnen starten.”

Raad van State
De gemeente Bunschoten legde Vallei en Veluwe een Last onder Dwangsom en wil dat de TGG voor 1 november 2020 is verwijderd. Het waterschap ging tegen die dwangsom in beroep. De Raad van State heeft over dit beroep nog geen uitspraak gedaan. Gaynor: “Dat loopt inderdaad nog. Maar onafhankelijk van de uitspraak van de Raad van State zetten we alles in werking om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Daarover blijven we ook in overleg met de gemeente en de andere betrokken instanties. We hebben afgesproken dat we in juni weer bij elkaar komen om de volgende stappen te bespreken.”

 

 

MEER INFORMATIE
Pompproef vervuilde Westdijk bij Bunschoten begonnen
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.