secundair logo knw 1

Drijvende zonnepanelen in het bekken bij Andijk. Foto PWN

Drinkwaterbedrijf PWN is begonnen met de aanleg van wat het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa moet worden. In het bekken in Andijk drijven straks vijftien ronde eilanden met in totaal 67.000 zonnepanelen die met de zon meebewegen.

Daarmee wordt het volgens PWN het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa. Nog groter is het zonnepark dat ten noorden van Zwolle in een zandwinplas drijft. Dat bestaat uit 72.000 panelen, die samen ruim 18 hectare beslaan, maar niet meebewegen met de zon. De capaciteit is 27,4 megawatt. Het park is eigendom van een consortium waarvan onder andere Energiefonds Overijssel deel uitmaakt.

Waterbedrijf Evides opende medio juli op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een zonnepark dat zich zowel op het land als in het water bevindt en dat tot nu toe als het grootste drijvende zonvolgende park van Europa gold. Hier voorzien in totaal 4787 panelen met een vermogen van 1628 kilowatt de waterzuiveringsinstallaties van Evides van stroom.

Net als Evides werkt PWN in Andijk samen met het bedrijf Floating Solar. Dat is nu bijna klaar met de aanleg van het tweede eiland.

Ecologie
PWN wil niet dat de energieopwekking invloed heeft op de waterkwaliteit. Daarom worden eerst drie eilanden aangelegd, waarvan er een wordt volgehangen met sensoren die de waterkwaliteit permanent monitoren op bijvoorbeeld algenvorming, lichtdoorlating en ecologie. Pas als blijkt dat er geen ‘significant negatieve’ effecten zijn op de waterkwaliteit en de natuur, begint de aanleg van de volgende eilanden.

"Er is geen aanleiding om te denken dat het niet zou kunnen, maar we willen het zeker weten", zegt woordvoerder Lilly Wanjon van PWN. "Het is een belangrijk rustareaal voor vogels." Voor het onderzoek wordt ongeveer een jaar uitgetrokken.

De eilanden hebben elk een doorsnee van 140 meter doorsnee en een gezamenlijk vermogen van ruim 22 megawatt. Ze moeten bijdragen aan de doelstelling van PWN om in 2050 energieneutraal te zijn.

Slim combineren
De constructie van de installaties is zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen volgens Floating Solar voor een optimaal resultaat. De panelen draaien met lieren mee in de richting van de zon.

Met de locatiekeuze - in het spaarbekken waar IJsselmeerwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken - wil PWN functies slim combineren. "Zo worden we steeds duurzamer en blijft er meer ruimte over voor landschap en natuur", verklaart het drinkwaterbedrijf.

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht PWN
H2O-bericht: Nieuw zonnepark Evides heeft drijvende panelen die zon volgen
H2O-bericht: Zwolle heeft grootste drijvende zonnepark van Europa
H2O-bericht: Waterschappen komen op stoom met plaatsen zonnepanelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie