Hoe kan nieuwbouw klimaatadaptief worden ontworpen? En welke nieuwe oplossingen voor hittestress, droogte en wateroverlast zijn nodig voor bestaande gebouwen? Deze vragen staan centraal in het KlimaatKwartier, een nieuwe proeftuin in The Green Village op TU Delft Campus. Hier worden nu tien innovaties getest, zoals mosgevels en een regenwatertoilet.
Het KlimaatKwartier is vandaag officieel geopend. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam langs voor een werkbezoek en Helga van Leur (vroeger weervrouw op tv en tegenwoordig ambassadeur voor weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag) leidde twee paneldiscussies. De proeftuin is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, The Green Village en TU Delft innovatieprogramma VPdelta+, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Aanvulling op twee andere proeftuinen
In de proeftuin werken kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden samen om gebouwen in Nederland klimaatadaptief te maken. Het KlimaatKwartier is met de focus op gebouwniveau volgens de initiatiefnemers een mooie aanvulling op de WaterStraat en het HittePlein, twee andere proeftuinen in het Delftse ‘openlucht laboratorium’. Hier worden innovaties getest om straten en wijken beter bestand te maken tegen extreme neerslag, hittestress en droogte.
Volgens directeur Marjon Kreijns van The Green Village gaat het bij de aanpassing aan klimaatverandering om meer dan alleen technische innovaties. “We hebben iedereen nodig om deze transitie in te zetten. Daarom kijken we erg uit naar deze nieuwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om zo een plek voor dialoog en innovatieversnelling te vormen.”
Tien innovaties getest
De eerste tien innovatieve experimenten en onderzoeken zijn inmiddels van start gegaan in het KlimaatKwartier. Zo testen wetenschappers van de TU Delft hoe electrochroom glas als slimme zonwering kan worden ingezet om de temperatuur en daarmee het comfort binnen gebouwen te bevorderen. Het bedrijf Respyre probeert in het KlimaatKwartier mosgevels voor de buitenkant van woningen uit. Het gaat om een bioreceptief betonproduct waarbij de natuur de mogelijkheid krijgt om zich op gevels en andere verticale oppervlakken te vestigen.
Ook enkele waterinnovaties worden aan een test onderworpen. Zoals het Regenwatertoilet waarmee ondernemer Pim Wijnakker vorig jaar de 50-literhuis challenge won. Dit is een duurzame innovatie voor kleine ruimten of huizen zonder tuin. Regenwater wordt opgeslagen in een tank aan het plafond en kan vervolgens voor het toilet worden gebruikt in plaats van drinkwater. Het bedrijf DickyTec probeert het urinoir met fonteincombinatie P&WC (Plassen & Wassen Combinatie) uit. Hiermee is een forse waterbesparing mogelijk zonder dat hoeft te worden ingeleverd op comfort of hygiëne.
De techniek Rainmate van Blue Innovations maakt slimme waterbuffering in de gevelzone mogelijk. Het regenwater kan vervolgens worden gebruikt voor groen. Een innovatie op het gebied van drijvende stadsontwikkeling zijn de Blueblocks van Blue21. Het modulaire drijvende platform en systeem dat hiervoor zijn ontwikkeld, worden in het water van The Green Village getest.
MEER INFORMATIE
Overzicht van innovaties in KlimaatKwartier
H2O Actueel: verhaal Robert van Roijen (VPdelta)
H2O Actueel: uitslag 50-literhuis challenge
H2O Actueel: WaterStraat langer open
H2O Actueel: opening HittePlein in 2020