secundair logo knw 1

De regen heeft verlichting gebracht, maar de droogte is nog niet voorbij. Dat is de boodschap van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. De opschaling naar het niveau van dreigend watertekort is gehandhaafd.

Het neerslagtekort is iets gedaald door de regen van afgelopen week. Daarmee is na twee uitzonderlijk droge maanden de situatie gestabiliseerd, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de vandaag verschenen zesde droogtemonitor van 2020. Toch is het tekort nog steeds veel hoger dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar.

Het neerslagtekort in ons land is nu door de bank genomen 164 millimeter. Dat is nog boven het niveau in 1976 en 2018 om dezelfde tijd. De komende week wordt weer wat regen verwacht, maar desondanks zal het neerslagtekort waarschijnlijk verder oplopen. Het KNMI houdt rekening met een gemiddelde van 181 millimeter over vijftien dagen.

Omdat ook de Rijnaanvoer momenteel vrij laag is, blijft de LCW opgeschaald in niveau 1 van ‘dreigend watertekort’. Deze opschaling is op 25 mei doorgevoerd. Het betekent dat toen is overgegaan naar landelijke coördinatie en advisering in verband met de verdeling van het beschikbare water.

Waterbeheer op orde
De LCW meldt dat op dit moment het waterbeheer op orde is. “De waterschappen en Rijkswaterstaat monitoren de situatie nauwlettend en nemen waar nodig maatregelen zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, regionale onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater en het inspecteren van droogtegevoelige kaden.”

Rijkswaterstaat stuurt het peil van het IJsselmeer en Markermeer op 15 centimeter onder NAP. De Maas is benedenstrooms van Maasbracht op een hoger peil gestuwd. In het westen van Nederland wordt onder vrij verval extra water aangevoerd vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal.

De effecten van droogte zijn vooral in Oost- en Zuid-Nederland merkbaar, aldus de LCW. “In deze gebieden kan geen water worden aangevoerd en zijn verminderde gewasopbrengsten in de landbouw en schade aan natuur mogelijk. De komende tijd zal de watervraag met het groeien van de gewassen vanuit de landbouw toenemen.”

Rijnaanvoer aan het stijgen
De aanvoer van de Rijn bij Lobith is op het ogenblik 1.250 kubieke meter per seconde. Dat is net onder het LCW-criterium van 1.300 kubieke meter per seconde voor juni en fors onder het gemiddelde van circa 2.100 kubieke meter per seconde voor deze tijd van het jaar. De Rijnaanvoer is wel aan het stijgen, omdat het aan de natte kant is in Duitsland en het Alpengebied. De komende week neemt de aanvoer verder toe richting 1.300 tot 1.600 kubieke meter per seconde. In de tweede van juni lijkt een stabilisatie op dit niveau het meest waarschijnlijk.

Het daggemiddelde van de aanvoer van de Maas bij Sint Pieter is ongeveer 60 kubieke meter per seconde. De commissie verwacht dat dit de komende dagen min of meer stabiel blijft. De afvoeren van de Rijn en Maas zijn voldoende aan om aan de watervraag te voldoen.

Daling grondwaterstanden gestagneerd
De grondwaterstanden zijn de laatste twee maanden voortdurend gedaald. Door de neerslag van de voorbije week is de daling gestagneerd en zijn standen lokaal soms zelfs iets gestegen. De grondwaterstanden variëren nu van normaal tot zeer laag voor de eerste helft van juni. Dat laatste komt vooral voor op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden.

De waterkwaliteit laat volgens de LCW hier en daar te wensen over. “Op verschillende locaties in het land zijn meldingen van blauwalgen en vissterfte, in een aantal gevallen met een negatief zwemadvies tot gevolg. Dat is niet ongebruikelijk in juni.”

Wat betreft verzilting is er weinig aan de hand. “De chlorideconcentraties (zout) zijn normaal voor van de tijd van het jaar, gezien de huidige aanvoer en achtergrondconcentraties in de Rijn en de Maas. In de Rijn-Maasmonding en op het Amsterdam-Rijnkanaal zijn de concentraties tijdelijk verhoogd geweest. Enkele waterschappen melden nog lichte verziltingsproblemen.”

Hoge drinkwatervraag
Momenteel zijn er geen knelpunten bij de drinkwaterproductie. De watervraag baart echter zorgen. De LCW meldt hierover: “Wel heeft een aantal drinkwaterbedrijven in het pinksterweekend te maken gehad met (zeer) hoog watergebruik. In Overijssel en de Achterhoek heeft dit geleid tot lagere waterdruk. Door de recente regen en lage temperaturen is de watervraag nu gestabiliseerd. De drinkwaterbedrijven bereiden zich voor op een hoge watervraag deze zomer.”

 

Neerslagtekort 10 juni 2020

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW in 2020
H2O-bericht over extra geld voor aanpak droogte
H2O-bericht over droogtemonitor van 27 mei
H2O-bericht onttrekkingsverboden Rijn en IJssel
H2O-bericht over grote watervraag bij Vitens
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.