secundair logo knw 1

Wordt een van deze waterschappers de winnaar?

André Struker, Etteke Wypkema en het duo Antoinet Looman en Constantijn Jansen op de Haar zijn doorgedrongen tot de halve finale van de verkiezing Minister van de nieuwe economie. De waterschappers kregen voldoende stemmen van het publiek om de laatste 21 te halen.

Daarmee zijn vier van de zes deelnemers van de waterschappen doorgegaan. Een mooie score want er hadden zich ruim tweehonderd mensen als kandidaat aangemeld bij de door MVO Nederland georganiseerde verkiezing. Alleen Aaltje Saarloos (lid van het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel) en Mark van der Werf (programmaleider innovatie, duurzaamheid en internationaal bij de Unie van Waterschappen) kwamen niet verder.

Finalisten door jury bepaald
André Struker (strategisch adviseur bij Waternet), Etteke Wypkema (innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta) en het tweetal Antoinet Looman (heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) kunnen zich nu richten op de halve finale die op 15 januari wordt gehouden. Zij pitchen dan online voor de jury met onder meer Prins Carlos en Jan Terlouw.

De jury bepaalt de drie genomineerden – uit de nog 21 overgebleven kandidaten – voor de finale. Deze eindstrijd vindt plaats tijdens het Nieuwe Economie-event op 21 januari. Wie tot Minister van de nieuwe economie wordt gekozen, gaat het geluid van alle deelnemers en duurzaam ondernemend Nederland vertegenwoordigen. De nieuwbakken minister schuift bij het evenement meteen aan bij het verkiezingsdebat met afgevaardigden van politieke partijen.

Anders inrichten van regelgeving
Waar de vier waterschappers voor staan, komt goed naar voren in interviews met H2O naar aanleiding van de verkiezing. Als Wypkema wint, wil zij zich sterk maken voor het inrichten van regelgeving op circulariteit. “Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen.”

Struker zegt op zijn beurt: “Ik wil als minister minimaal 10 grootschalige aquathermieprojecten in 2022, die ook gerealiseerd worden.” Hij streeft ernaar om het nieuwe economische denken nog meer een plek te geven. Een ander idee is om een doorbraak te forceren in de regelgeving omtrent upcycling. “En als dat zover is: hoe zorgen we ervoor dat de opgewaardeerde reststoffen en de behoeften van de industrie op elkaar aansluiten?”

Looman en Jansen op de Haar zijn de enige kandidaten die als duo optreden. In hun ogen een logische keuze, hoewel ze voor verschillende waterschappen werken. “Als duo staan we sterk: een dame van het platteland en de jongen uit de stad. Bovendien willen we een statement maken. We moeten dit namelijk samen doen.” Zij zien water als bron voor de nieuwe economie in de leefomgeving en willen het positieve verhaal vertellen. “Je kunt zeggen dat wij al in de nieuwe economie leven. We hopen daarmee een hele beweging op gang te krijgen.”

Tweet Antoinet Looman

 

MEER INFORMATIE
Website Minister van de nieuwe economie
H2O-interview: André Struker
H2O-interview: Etteke Wypkema
H2O-interview: Looman en Jansen op de Haar
H2O-interview: Aaltje Saarloos
H2O-interview: Mark van der Werf

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.