secundair logo knw 1

GenX ook in Maas (Foto: beeldbank Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)

De omstreden stof GenX is behalve in de omgeving van Dordrecht ook aangetroffen op andere locaties in de Rijntakken en in de Maas. De concentraties zijn hier zeer laag, stelt minister Melanie Schultz van Haegen.

De demissionair minister van Infrastructuur en Milieu schrijft dat in haar gisteren gepubliceerde reactie op vragen van het Tweede Kamerlid Cem Lacin (SP) over de aanwezigheid van GenX in drinkwater. Een van zijn vragen gaat over de sporen van GenX die in het drinkwater in Gouda zijn aangetroffen. Lacin verwijst naar de uitspraak van de woordvoerder van de Chemours-fabriek in Dordrecht tegenover Omroep West dat de sporen niet van zijn bedrijf komen. Volgens Melanie Schultz van Haegen klopt dat.

De bewindsvrouw schrijft in haar antwoord: “Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt onomstotelijk dat gemeten concentraties GenX benedenstrooms van Dordrecht afkomstig zijn van de lozing van Chemours. Op andere locaties in de Rijntakken is ook in zeer lage concentraties GenX in het drinkwater aangetroffen. Deze zijn afkomstig van een puntbron in het Ruhrgebied bij Leverkusen. De milieudienst van Nordrhein-Westfalen is actief in het minimaliseren van deze bron. Wij staan daarmee in contact via de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn. Bij de aangetroffen eveneens zeer lage concentraties in de Maas wordt onderzocht welke punt- en diffuse bronnen hier de oorzaak van kunnen zijn.”

Gevaar bestaat er niet, schrijft de minister verder. “Zowel voor de Rijntakken als de Maas zijn de concentraties vele malen lager dan die worden veroorzaakt door Chemours. Ook voor deze locaties geldt dat er geen enkel gevaar is voor de drinkwaterkwaliteit.”

Over de wel door Chemours veroorzaakte verontreiniging zegt Schultz van Haegen dat zij de zorgen daarover begrijpt. De bewindsvrouw wijst erop dat de aangetroffen concentraties GenX in het drinkwater ver onder de voorlopige richtwaarde van 0,15 microgram/liter liggen, zoals na onderzoek vastgesteld door het RIVM. “De drinkwaterkwaliteit voldoet daarmee ruim aan de veiligheidseisen en deze staat niet onder druk.”

Hiermee is wat betreft de Tweede Kamer de kous niet af. Een ruime meerderheid wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma uiterlijk op 3 augustus een spoedbrief stuurt, waarin zij ingaat op de situatie bij Chemours en een aantal specifieke vragen beantwoordt. De Tweede Kamer vraagt onder meer om een uitgebreid onderzoek naar GenX in het drinkwater en maatregelen tegen de lozing hiervan.

U vindt hier meer informatie:

Vragen van SP-kamerlid Lacin over de aanwezigheid van GenX in drinkwater (17 juli)

Beantwoording van vragen over GenX door minister Schultz van Haegen (27 juli)

Lees ook de eerder verschenen berichten:

‘Chemours mogelijk helemaal niet gestopt met PFOA’

'Tweede Kamer wil onderzoek naar GenX in drinkwater'

Schultz: Chemours mag tot vrijdag reageren

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie