secundair logo knw 1

“De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.” De Bijbelse citaten van moeder zijn altijd een bron van wijsheid. Het is inmiddels wel helder dat we met onze 8 miljard medemensen de grenzen overschrijden van wat de wereld aankan. We moeten minder grondstoffen gebruiken en minder plastic, stikstof, CO2, chemicaliën, pesticiden en medicijnresten in het milieu brengen. Zonder ingrijpen raakt alles op, koken we onze planeet en komen we om in ons eigen vuil.


door Harrie Timmer


Harrie Timmer 180 vk Tegelijkertijd heb ik in mijn eigen keukenkastje een vierkante meter schoonmaakmiddelen met bedenkelijke ingrediënten, in mijn badkamer een verzameling wasmiddelen en cosmetische producten én in mijn schuurtje industriële stoffen als aceton, afbijt en terpentine. Allemaal hele praktische middelen die bij gebruik in de lucht en het water verdwijnen. Oma had voldoende aan zand, zeep en soda, maar dat was een 70 jaar terug. Een schoon geweten en een snelle schone vaat (EDTA!) is lastig te combineren.

Dezelfde spagaat geldt voor het klimaat en zakelijk vliegen. Naar Berlijn met de trein is nog wel te doen. Gotenburg of Griekenland eigenlijk alleen voor de hele principiële collega’s. En om nu een interessant congres over het milieu te laten schieten vanwege het milieu is ook zo wat.

Ik vermoed dat deze gespletenheid bij meerdere mensen speelt. We willen best goed zijn, maar als er keuzes gemaakt moeten worden is de verleiding van snel, praktisch en makkelijk vaak te groot. Zonder strenge moeder zijn we ‘onbekwaam tot enig goeds en geneigd tot alle kwaad’ zoals de Heidelbergse Catechismus ons leert.

Om nu een interessant congres over het milieu te laten schieten vanwege het milieu is ook zo wat

Het is daarom wijs dat we onszelf nationaal en Europees via wetten en regels keihard binden aan wat we weten dat goed is, maar waar we spontaan weinig voor willen laten. De Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn, regels die uiterst giftige stoffen Europees verbieden, regels die voedsel duurder maken maar wel ecologisch en diervriendelijk geproduceerd, regels die vliegen asociaal duur maken, enzovoorts.

Als iets goeds collectief wordt geregeld en afgedwongen gaat het goede vrijwel gedachteloos. We moeten dan wel de lusten en lasten eerlijk verdelen. Een melkveehouder wil best leven van 80 koeien in plaats van 200, als de melkprijs maar 2,5 keer hoger is en de consument dus flink meer betaalt voor melk, boter, kaas en yoghurt.

Mijn (onze?) karakterzwakte en de kracht van de marktwerking moet dus beteugeld door de overheid om essentiële waarden te beschermen. Voorstel is dan ook om met onze gewillige geest één keer per vier jaar goed na te denken en te stemmen met de blik op de toekomst, met het besef dat eenvoudige oplossingen waarschijnlijk fout zijn. Dan kunnen we met ons zwakke vlees de rest van de tijd weer in de comfortabele kortetermijnstand. Is er nog voetbal op TV of iets leuks op Netflix?


Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad


MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER

HUP OSOA!
'Aan het bevoegde gezaag'
Nee, ik wil geen transitie

De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.