secundair logo knw 1

We hebben Nederland met elkaar erg ingewikkeld gemaakt. Door steeds zorgvuldiger alle ambities en belangen te willen wegen lopen we langzaam vast. Absoluut met goede bedoelingen, maar zoals bekend: de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

door Harrie Timmer

Harrie Timmer column 180 vk Harrie TimmerDeze complexiteit is extreem zichtbaar in bouwprojecten. Aan de basis ligt het probleem dat Nederland vol is en dat we al onze ambities niet altijd goed hebben afgestemd. We hebben goedgekeurde plannen voor natuur, water, volkshuisvesting, extensieve landbouw en bossen die bij elkaar opgeteld twee keer de oppervlakte van Nederland vragen. Daar moet jouw bouwproject dan nog tussen.

Dan wordt het lastig. Veel belangen hebben we netjes bij overheden verankerd in beleid, regels en procedures inclusief gedragsregels: eerst even informeel komen praten, dan pas de procedures. Tijdens die gesprekken blijkt al snel dat niet iedereen jouw project een goed idee vindt en dat deze professionele en gepassioneerde mensen de regels beter kennen dan jij. Er is dan altijd wel een rapport te vinden waaruit blijkt dat een bepaalde zeldzame keversoort potentieel aanwezig kan zijn én een regel dat zijn habitat niet verstoord mag worden.

Het wordt dan de uitdagende opgave van voor de initiatiefnemer om binnen de verschillende gemeenten, provincies en waterschappen de verschillende inzichten uit verschillende subafdelingen tot een gedragen voorstel te smeden. Een voorstel dat daarna ook nog door verschillende procedures moet met inspraak, bezwaar en andere tijdrovende zaken.

“Aan het bevoegde gezaag”, schreef een oud-collega 25 jaar geleden ‘per ongeluk’ in een formele brief aan de provincie. Ambtenarenhumor. Altijd leuk.

Resultaat is dat je voor de ontwikkeling en bouw van een simpel drinkwaterpompstation inmiddels 20 jaar nodig hebt

Met elkaar tot een gedragen voorstel komen is in de praktijk een krachtenspel waar heel veel energie en geld in verloren gaat en ook niet altijd lukt. Veel goede en dure mensen zijn jaren bezig met naar links duwen om hun belang goed te dienen. Andere goede en dure mensen duwen vanuit hun belang naar rechts. Per saldo een energievernietigingsproces waar vele jaren werk en miljoenen euro’s in verdwijnen zonder dat we er echt plezier van hebben.

Resultaat is dat je voor de ontwikkeling en bouw van een simpel drinkwaterpompstation inmiddels 20 jaar nodig hebt. Bij elkaar zo langdurig dat het twijfelachtig wordt of we altijd genoeg drinkwater zullen hebben. Naar de maan ging vlugger.

Kan dat niet slimmer? Lastig, maar niet onmogelijk. Het is in principe natuurlijk goed dat alle belangen zorgvuldig worden gewogen. Toch zijn er wel praktische oplossingsrichtingen. In de Tweede Kamer is bijvoorbeeld het tijdsprobleem opgelost door spreektijd te beperken tot 2 minuten en 4 vragen. Dat dwingt tot focussen op hoofdpunten.

Iets soortgelijks kan misschien ook voor belangrijke infrastructurele projecten. Een soort Crisis en Herstelwet Plus. Procedures en zorgvuldige besluitvorming maximaal 2 jaar, 3 maanden tijd voor bezwaren en afhandeling en klaar. Goed om te proberen?

Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad

 

MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER
Nee, ik wil geen transitie

De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.