secundair logo knw 1

Na de extreme wateroverlast in juli volgt bezinning over de waterveiligheid. Enkele weken later komt een nieuwe IPCC-publicatie uit met als boodschap: De klimaatverandering is nog maar net begonnen. Zijn onze waterveiligheidsplannen nog wel toekomstproof?

door Bert Westenbrink

H2O sept cover 200 H2O SeptemberPrecies een jaar geleden stond boven dit redactioneel de kop: Droogte doet het watersysteem kraken, het moet anders. Na wéér een kurkdroge lente en zomer met verdroogde natuur en gewassen en dreigende drinkwatertekorten werd vastgesteld dat ons watersysteem te veel is ingericht op de snelle afvoer van water. Drinkwaterbedrijven en waterschappen riepen in een pamflet op tot fundamentele hervormingen: herstel de natuurlijke balans in het watersysteem. Water vasthouden is sindsdien het nieuwe adagium in het waterbeheer, want water is, zo merkten we in drie droge jaren, ook schaars.

Deze zomer werd Limburg na aanhoudende regenval overrompeld door water. De Maas zwol razendsnel aan en voerde - hartje zomer - nog nooit zoveel water af. Maar in de beekdalen waren de problemen en schades het grootst; huizen, dorpen en campings liepen onder. Waterschap Limburg plaatste in 50 uur op 200 locaties in totaal 4,2 km demontabele keringen. Dijkgraaf Patrick van den Broeck zei: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het water komt van alle kanten op ons af.” En dagen later, toen het water was gezakt: “De gebeurtenissen zijn een wake-up call geweest. We moeten niet meer praten over wateroverlast, maar over waterveiligheid.”

Beleidstafels
Twee jaren, twee extremen. Na de beleidstafel droogte komt er een beleidstafel wateroverlast, aldus de aankondiging van demissionair (en inmiddels afgezwaaide) minister Cora van Nieuwenhuizen. Misschien moet er nog een derde bijkomen: de beleidstafel zeespiegelstijging en bodemdaling, want volgens de nieuwste in augustus verschenen IPCC-publicatie Climate Change 2021 The Physical Science Basis zullen de gevolgen van de klimaatverandering nog veel groter en extremer worden. “We vermelden nu dat rond 2150 een zeespiegelstijging van vijf meter zelfs niet uitgesloten is”, zegt klimaatexpert Marjolijn Haasnoot (Deltares), een van de hoofdauteurs van het zesde Assessment Report, tegen H2O-Online. 

Hogere zandgronden verdorren, beekdalen lopen onder. En zijn de waterveiligheidsplannen nog toekomstproof?

De weersextremen leggen de zwakke plekken in het waterbeheer bloot: hogere zandgronden verdorren, beekdalen lopen onder. En zijn de waterveiligheidsplannen nog toekomstproof? Vorig jaar was de urgentie snel verdampt en kwam het woord ‘water’ niet één keer in de Troonrede voor. Het kan niet zo zijn dat dat weer gebeurt, in het beleid van het nieuwe kabinet moeten klimaat en water prominent op de agenda staan met een eigen ministerie dat regie voert (schuif al die beleidstafels aan elkaar).

Waterkwaliteit
En o ja, dan gelijk ook aandacht voor de waterkwaliteit, want ook hier volstaan de plannen van aanpak niet: in 2027 voldoet slechts 60 procent van het Nederlandse water aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water. En dat is het meest optimistische scenario, vooralsnog zitten de meeste wateren vol met concentraties zware metalen, bestrijdingsmiddelen, meststoffen en PFAS. “Ik zie een nieuwe milieucrisis aankomen”, zegt onderzoeker Lisette de Senerpont Domis in H2O September.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Uit nieuwe IPCC klimaatrapport spreekt urgentie: 'Niemand is meer veilig'
H2O Actueel: Peter Glas: de weerbaarheid moet omhoog, de kwetsbaarheid omlaag
H2O Opinie: Hierbij alvast de waterparagraaf 'Slim omgaan met water' voor het nieuwe regeerakkoord

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland