secundair logo knw 1

Zoals de autowereld concept cars heeft en de modewereld de catwalk, heeft ook de waterwereld podia voor avant-garde ontwerpers: de EO Wijers prijsvraag en de Architectuurbiënnale.

door Ties Rijcken

Ties Rijcken vk 180 Ties RijckenIn H2O stond over vijf Biënnale inzendingen dat ze ‘moeten aansporen tot een gedurfde langetermijnplanning’ en tot ‘drastische ingrepen’. Grote uitspraken in een tijd waarin drastische langetermijningrepen moeilijker zijn dan ooit tevoren, gezien de fragmentatie van het bestuur en de gehechtheid van bewoners en landeigenaren aan de huidige landinrichting.

Het zou nuttig zijn hier eens een GIS-analyse op los te laten: welk percentage van Nederland veranderde van bestemming in de afgelopen eeuw? Anathanasios Tsiokanos (TU Delft) deed zo’n analyse voor het Geuldal. De grootste veranderingen in het landgebruik daar vonden plaats in de jaren ’50, ’60 en ’70 en waren sindsdien minimaal. Onlangs heb ik de geschiedenis van de Rijn-Maasmond bestudeerd. Ik vond als grootste veranderingen in landgebruik 13.000 hectare voor de Deltawerken en de havenuitbreidingen (1955 tot 1975), 1.000 hectare voor natuurgebied Tiengemeten (1997), 2.000 hectare voor Maasvlakte 2 (2013) en 3.000 hectare voor ontpoldering Noordwaard (2015).

De veranderingen in het landgebruik van de vijf Biënnale ontwerpen zijn meer dan een slordige 10.000 hectare voor Midden-Delfland en Limburg, 50.000 hectare voor Rotterdam Sponsstad, 200.000 hectare voor Zeelandia, en 500.000 hectare voor Breakthrough Waal.

Als ik de plannen bekijk, haal ik daar wel degelijk ideeën uit die me inspireren

Haalbaar of niet, ontwerpers mogen ook wel eens lol hebben, in een dagelijkse praktijk van strenge milieueffectrapportages, weerbarstige bewoners en opdrachtgevers die voortdurend op kosten beknibbelen. Als ik nuchter nadenk over de toegevoegde waarde van de Biënnale ontwerpen, kom ik uit bij kunst- en cultuurbeleving voor het grote publiek en het overbrengen van ideeën voor de vakwereld, net zoals bij concept cars en op de catwalk. Niemand rijdt in gedurfde langetermijnauto’s uit Milaan of draagt drastische kleren uit Parijs - maar ze beïnvloeden wel de nieuwe Mazda en H&M collectie.

Als ik de plannen bekijk, haal ik daar als iemand die prat gaat op realisme wel degelijk ideeën uit die me inspireren. Het beperken van extreme waterstanden op de Nieuwe Maas biedt grote voordelen voor wonen aan water en voor recreatie (Rotterdam Sponstad). Een stormvloedkering in de Westerschelde moet bespreekbaar zijn en het Haringvliet-Hollands Diep wordt een aaneengesloten natuurgebied met getij (Zeelandia). Veenvernatting levert meer ecosysteemproductiviteit, meer biodiversiteit en een fraaier landschap dan het huidige grasland voor veeteelt (Midden-Delfland). Een bypass om het historische hart van Valkenburg heb ik nog niet eerder gezien (Limburg).

Ga kijken bij de Biënnale of op de website van H2O en doe er uw eigen voordeel mee.

Ties Rijcken is innovator en publicist over waterveiligheid en waternatuur

 

MEER COLUMNS VAN TIES RIJCKEN
Natuur inclusief bouwen
Buitendijks bouwen 
Operatie natuurherstel
Waterbestendig bouwen
De norm en daarmee basta?
Water en woningnood
Aanbevelingen voor de kabinetsformatie
Het natuurvraagstuk
Drie ideeën voor een nieuw decennium

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.